Wat trek ik aan voor een fotoshoot?

“Mooi! Ik zie je dan.”

“Ik ben benieuwd, maar wacht ff, wat moet ik aantrekken voor de fotoshoot?”

Ik wil dan altijd een stom antwoord geven: kleding. Kom ajb niet naakt. Of in een roze Disney Princess-japon.

Maar oké, ik geef een serieus antwoord en mijn visie hierop.

Eerst misschien een mythe uit de wereld helpen. Je hoeft je beste kleding niet aan. Het is de XIX eeuw niet.

Liever nu of later luisteren? Ajb een podcast voor je!

Neem een aantal sets mee

Als je maar 1 set hebt, bestaat de kans dat je koffie net voor de fotoshoot op je blouse krijgt of dat je onverwachte effecten op de foto krijgt. Die kan ik tot bepaalde hoogte weghalen met allerlei trucs maar … als je een betere optie in je kast hebt hangen, hoef ik je trui niet met wasknijpers te verbouwen tijdens een fotoshoot. Het staat ook prettiger voor jou.

Hoeveel meenemen? 1 set kleding is te weinig. Hele kast is te veel. Ik vraag mijn klanten om 3 of 4 sets mee te nemen. Dan hebben we genoeg om de beste optie te kiezen.

Draag egale kleuren en minieme texturen voor een fotoshoot

Goede kleding voor de fotoshoot leidt niet van jou af. De bedoeling is dat iemand naar de foto kijkt en direct ziet wat er belangrijk is. In de meeste gevallen heeft kleding met veel patronen of hele grove texturen de irritante neiging om aandacht naar zich toe te trekken.

Soms kunnen patronen onverwachte effecten op een foto geven. Dingen worden kleiner of juist groter. IRL zie je het niet en op een foto gek genoeg wel.

Maar ik heb alleen kleding met patronen! Wat nu? Moet ik naar de winkel?

Nee, tuurlijk niet. Als je echt alleen kleding met patronen hebt, neem die mee. We kiezen samen de beste optie.

Ga voor eenvoudige kleding voor de fotoshoot

Kleding die veel franjes en freubels heeft trekt aandacht. Hoogstwaarschijnlijk dat is niet waar je de aandacht wil hebben. Al is het je meest favoriete blouse of een jurk, kies iets “saaiers”.

Zulke fashion statements kunnen je figuur ook aanzienlijk negatief beïnvloeden op een foto. Opeens lijkt het dat je geen nek hebt of juist een heel grote kont. Net als met patronen, IRL zie je het niet en op een foto wel.

Oeps! ik heb alleen zulke kleding! Moet ik naar de winkel? Alleen als je het graag wil, neem anders een aantal opties mee en we kunnen samen iets kiezen.

Ga voor goed passende kleding voor de fotoshoot

Of je nou precies het gewicht hebt van een fotomodel of een flinke kilo te veel draagt, kies altijd kleding die goed past. Het is cliché maar het maakt het niet minder waar: de camera voegt kilo’s toe. Al ga ik je helpen om goed te staan, als je een oversized trui aan hebt … oog je direct 10 kilo zwaarder, zo niet 15.

Tegenovergestelde: te strak is ook niet goed. Dan kan ik elke vet rimpel in je buik zien … al zijn ze minimaal.

Welke kleuren trek ik aan voor een fotoshoot?

Hier zijn geen regels. Geen harde regels iig. In de meeste gevallen geldt: ik wil je goed kunnen onderscheiden van de achtergrond. Maar er zijn genoeg voorbeelden te bedenken waar het niet zo is. Het is dus afhankelijk van het concept van de foto.

Misschien gaan we voor donker en mysterieus. Donkere achtergrond EN donkere kleding.

Maar misschien gaan we voor licht en vrolijk: lichte achtergrond en gekleurde kleding.

Dit is iets wat ik altijd van tevoren met mijn klanten bespreek.

Ik heb geen perfecte tint groen/bruin/oranje, wat nu? Wat denk je zelf? Ik kan een kikkerhoofd op een koe photoshoppen maar een kleur aanpassen zou onmogelijk zijn? Echte kleuren maken niks uit. Ik kan ze altijd aanpassen.

Wat je voor de fotoshoot aantrekt, is afhankelijk van wat voor fotoshoot het is!

Waarvoor ga je de foto’s gebruiken?

Op dit blog heb ik het over bedrijfsfotografie dus privégelegenheden ga ik niet eens behandelen. En dan toch en nog steeds: waarvoor ga je de foto’s gebruiken?

Gaan we een portret maken dat je op Linkedin wil gebruiken? Of gaan we een heleboel foto’s maken voor op je website? Of gaan we foto’s voor in je boek maken?

Voor profielfoto’s is kleding bijna niet relevant. Je gaat er weinig van zien op dat piepkleine profielfotootje.

Voor op je website of social media: de kleding die je leuk en comfortabel vindt. Gouden regel is: de kleding waarin je klanten je het vaakst zien.

Voor in je boek … misschien die Disney Princess-japon. Afhankelijk van wat we precies bedacht hebben als concept weer.

Een vlekje is niet erg

Een vlekje hier of daar is niet erg bij een fotoshoot. Dat haal ik zomaar weg. Al je je blouse net uit de wasmand gehaald hebt en het is niet het meest fris, het geeft niet.

Niet goed gestreken kleding is een veel groter probleem. Strijken in Photoshop is geen onderdeel van de offerte.

Ook interessant om te lezen

30 dagen van Canva

30 dagen of yoga with Adriene. Dat ben ik recent aan het obsessen. Nee, lang niet elke avond op mijn maatje in warrior 1 maar

Read More