Wat mag niet ontbreken op je shotlist?

Het ergste wat er kan gebeuren is 2 dagen na je fotoshoot erachter komen dat je 1 foto mist.

Hoe weet ik dat? Zullen we zeggen dat het een aantal keren is gebeurd? Toen ik nog maar pas voor mezelf bezig was.

Deze blog post liever luisteren? ajb:

Wat is een shotlist?

Dat is niet zo moeilijk. Een shotlist is een lijst … met shots, dus foto’s of onderdelen van foto’s.

Tijdens een fotoshoot kan je natuurlijk op je perfecte geheugen vertrouwen maar … het mijne is beter als ik het op papier heb. De shotlist zorgt er dus voor dat je niks vergeet te fotograferen EN dat je precies weet wat je gaat fotograferen.

Dingen ter plekke bedenken, is best moeilijk kan ik je vertellen.

Een shotlist is ook een perfecte manier om je fotoshoot voor te bereiden want … als je weet dat je een foto in je electric oranje overhemd wil hebben, zet je het zo op je shotlist – Karolina in electric oranje overhemd zit achter een laptop. Nu weet je twee dingen – je moet dat overhemd en die laptop hebben. En zo wordt je shotlist ook je inpaklijst.

Al fotografeer je thuis en helemaal zelf, zo kost het gewoon minder tijd om ALLES paraat te hebben.

Waarom is een shotlist belangrijk?

Voorbereiden en inpakken, allemaal prima, maar shotlist is ook belangrijk om te communiceren met elkaar.

Bij een-op-eenprojecten maak ik altijd een shotlist aan. Op zo’n manier werken de klant en ik vanuit één en hetzelfde document waar we vrij over foto-ideeën kunnen brainstormen. En vervolgens die ideeënbrei ordenen.

Ja, you guessed it – kill your darlings heet het. Als je met een shotlist werkt, kan je focussen op wat daadwerkelijk belangrijk is en je kunt verdubbelingen in ideeën snel zien.

Want … let’s face it – jij voor een boom, jij achter een boom en jij naast een boom – is toch een en dezelfde foto.

Ben je benieuwd naar wat er op de standaard shotlist staat die ik voor mijn klanten gebruik? Download my shotlist!

En nee, niemand krijgt dezelfde foto’s. Deze shotlist is een uitgangspunt om verder unieke ideeën op te schrijven en te realiseren..

Wat mag er niet ontbreken op je shotlist?

Oké, dus je weet nu wat het is … en waarom het belangrijk is. Maar wat mag er niet ontbreken?

Niet alleen lachende foto’s!

Veel mensen gaan je vertellen dat je het altijd op een positief manier moet insteken. Dus lachen …

Maar dat vind ik veel te kort door de bocht, eerlijk gezegd.

Stel dat je over de pijn van je klant gaat schrijven … en je hebt een goede tekst. Het raakt de lezer maar op de foto sta je te lachen.

Lach je mij en mijn pijn nu uit? Ik hoop van niet!

Het is een disconnect.

En stel nu dat het dezelfde tekst is maar de foto die je erbij laat zien, illustreert de pijn. Het hoeft niet altijd dramatisch of overdreven te zijn maar wel duidelijk.

Overduidelijk.

Op de foto Marieke van Storytelling in 1300 tekens en hier vind je meer werk die ik voor Marieke gemaakt heb.

Als iemand zo’n foto ziet, weet hij veel beter waarover je tekst gaat en kan zich ermee beter identificeren. ALS hij die pijn daadwerkelijk ervaart.

Wat gaat waar?

Het verbaast me elke keer als ik van sommige websitebouwers hoor: “ik bouw een website rond de foto’s die ik heb”.

Hmmm … Als de enige foto’s die er zijn, mooie damesfoto’s en mannen achter de laptop zijn, snap ik dat de oriëntatie (verticaal of horizontaal) in principe het enige criterium is om te beslissen wat waar gaat op je website. Zulke foto’s zijn ruimtevoelers zonder een gram inhoud en zijn makkelijk uitwisselbaar.

Zelf werk ik liever vanuit een wireframe van een website om mijn shotlist op te bouwen.

Bijv. voor op de “homepage” hebben we een horizontale foto nodig voor in de header (zullen we ze dan direct met een blikvanger blasten of eerst een probleem-foto?) en lager op de pagina een verticale bezwaar-foto of zou hier die blikvanger komen?

Bezint voor ge begint.

Op de foto Janneke van callstories.nl. Kijk op haar website hoe deze foto in de header verwerkt is.

Zo gaan de foto’s ALTIJD de tekst ondersteunen en aandacht trekken op het juiste moment en naar de juiste plek. In plaats van … zijn en ruimte vullen.

Als je toch bezig bent

Maak direct een paar emojifoto’s.

Emojifoto’s zijn net als emoji’s: je kan ze overal plakken of andere elementen ermee combineren en je hebt weer iets nieuws en leuks.

Als je toch bezig bent, maakt het niet zo ontzettend veel uit of je nog 10 … 15 minuten een paar emojifoto’s erbij maakt. En geloof me … speciaal iets opzetten voor emojifoto’s is gewoon werk.

Het punt is … als je there and then ook nog moet bedenken WAT je gaat fotograferen, duurt het opeens veel langer. Dus bedenk het ruim voor je fotoshoot en zet het gewoon op je shotlist.

Bij elke klantfotoshoot maak ik een paar emojifoto’s van mezelf. Omdat ik het licht moet testen EN omdat ik meestal gewoon een paar minuten extra heb voordat de klant klaar is met haar, make-up, omkleden …

Ideeën voor emojifoto’s kan je vinden op mijn eigen shotlist.

Dit hoef je niet zelf te doen

Als je naar mijn eigen shotlist kijkt, zie je misschien door de shots het bos niet meer. Dat is niet erg want je hoeft het niet zelf te bedenken.

Bij een-op-eenprojecten ben ik degene die met eerste, tweede en … zoveelste aanzet komt. En als je je eigen ideeën hebt, schrijf je ze maar direct in de online shotlist.

Ook interessant om te lezen

Hoe word je creatief?

Donderdag middag brainstorm sessie. Hoe word je creatief in zo’n situatie? Nou zo dus niet. Als je de stappen in deze blogpost volg, wordt je

Read More