Op dit moment heb ik al alles gezien op gebied van opvallen met je profielfoto en het gekke is: ik weet dat ik vast nog verrast ga worden. Laat maar komen. Goede voorbeelden van opvallen met je profielfoto komen nog aan maar vandaag… hoe het niet moet.

Hieronder een korte compilatie van “slechte ideeën” of “slechte uitvoering” wat opvallen met profielfoto’s betreft. En natuurlijk hoe dit te fixen.

Lees op je eigen verantwoordelijkheid.

1. Epicly bad selfie

epicly bad selfie - 5 slechte voorbeelden van opvallen met je profielfoto

Als eerste voorbeeld van opvallen met je profielfoto een klassieker. Een epicly bad full moon selfie is niet opvallend.

Er zijn er echt genoeg van die op LinkedIn, Instagram of waar dan ook. Slecht verlicht, een verminkt gezicht en ogen die niet eens naar mij kijken, maar naar zichzelf. You know what I’m talking about.

Het werkt niet, zelfs niet als je daar een “grappig” Snapchat- of Instagram-filter overheen doet. Please shoot me already.

Hoe te fixen: als je met een selfie te werk wil gaan, neem de tijd, zoek een juiste, goed verlichte plek en neem de foto van een afstandje. Jouw gestrekte arm is net niet genoeg. In programma’s zoals Snapseed of Canva kan je hele creatieve dingen doen zonder dat je eruitziet als een 12-jarige.

Meer weten over wat en hoe? Kijk in Stand Out From the Crowd Academy.

2. Gekleurde achtergrond

kleurde achtergrind

Er was een tijd dat een gekleurde achtergrond je liet opvallen. Helaas … omdat dit de meest eenvoudige manier is om “opvallen” te regelen, is het niet echt opvallend meer. Ja, te veel mensen doen het.

Goed en slecht uitgevoerd. Vooral geel in verschillende tinten is heel populair, maar andere achtergronden zoals bokeh ook. Het zal je gebeuren dat je naast iemand met toegang tot dezelfde gratis app staat. Mensen zullen direct denken dat jullie collega’s zijn.

Hoe te fixen: combineer kleur en vorm om op te vallen. Gebruik geen cirkel maar een vierkant of een driehoek voor je achtergrond.

3. Confetti

confetti - 5 slechte voorbeelden van opvallen met je profielfoto

Een van mijn favourite voorbeelden van opvallen met je profielfoto hoe het niet moet.

Te veel details op het kleinste formaat van een profielfoto en alles ziet eruit als confetti … of als iets wat al goed gekauwd was en besloot toch terug te komen. Hiermee ga je niet opvallen, want ruis valt niet op.

Hoe te fixen: in klein formaat werken hele grote vormen of alleen kleuren het fijnst. Jouw gezicht is toch te klein om te onderscheiden van een ander gezicht, dus maak het makkelijk voor iemand en laat het onderscheiden gaan op basis van die grote vlakken of kleur. Less is truly more in dit geval.

4. Kleuren die niet matchen

verschrikkelijke kleuren combinaties

Vuurrood en knalpaars. Wat een “mooie”, opvallende combi, zeg. De kleuren branden aan je ogen en verblinden je eerst tijdelijk maar bij langere exposities permanent. Je valt misschien op … maar in a bad way.

Hoe te fixen: Als je zelf aan je kleuren begint te knutselen, lees 1 of 2 posts over kleurentheorie. Het kost je 5 minuten tijd, of nog beter: neem iets wat je op Pinterest vindt. Ja, ik weet het, beslissen is lastig, maar het is een investering die gaat renderen. Je kan ook inspiratie zoeken in mijn laatste serie op LinkedIn over kleuren #naamlozekleuren.

5. Ik durf het niet echt

ik durf het niet - 5 slechte voorbeelden van opvallen met je profielfoto

Je kan niet een beetje zwanger zijn. Je bent het of je bent het niet. Hetzelfde met opvallen. Deze voorbeelden van opvallen met je profielfoto is een beentje triestig verhaal.

Je hebt dus iets bedacht, bijv. dat je uit een vorm komt maar dan … maar een beetje. Een tikkie … 3 haren dan. Al ziet het er misschien indrukwekkend uit op groot formaat, op dat kleine is er echt weinig van te merken.

Hoe te fixen: een beetje lef. Kijk naar het kleine formaat. Zie je het goed? Ik bedoel OVERDUIDELIJK. Dan is het genoeg. Zie je het een beetje? Dan ga je nog door.

Voorbeelden van opvallen met je profielfoto? Maar waarom zou ik?

Maar Karolina, waarom zou ik überhaupt opvallen met mijn profielfoto? hoor ik je denken. Hierover heb ik al geschreven … nee, niet omdat het leuk is (nou, ja het is ook leuk, maar dat is de hoofdreden niet). Het is ook niet ijdel om dit te doen. Het is een noodzaak! Lees en ervaar zelf waarom je een opvallende profielfoto nodig hebt.

Wil je jezelf deze fouten besparen? In de online cursus ‘Stand out from the crowd with your DIY profile pic’ neem ik je mee in mijn proces, zodat je zelf een opvallende profielfoto kan maken. Ja, met je smartphone en nee, niet zoals een selfie. Ik laat je alles stap voor stap zien zonder te veel fotojargon. Weet je? Het is helemaal geen fotocursus, maar een cursus hoe je van 0 tot publiceren je opvallende selfie kan maken.

Geen tijd en zin of “ik ben echt niet creatief” … je weet me te vinden. Ik fix zó’n profielfoto voor je dat je concurrenten vanzelf groen worden.