Kijkje in de keuken: fotoshoot Geodomein

Ik pakte de auto in, zette mijn favoriete Spotify lijst aan en reed weg naar de fotoshoot met Geodomein.

Voorbereiding is het halve werk, echt waar…

Voordat ik in mijn auto stapte, hebben we alle details besproken en voorbereid. Iedereen wist waar hij aan toe was.

Samen hebben we de concepten bedacht en ik heb ze uitgewerkt in sketches. We hebben de kledingstukken en kleurkeuzes bepaald. Iedereen van het Geodomein team wist wat ze mee moesten nemen. Ik wist wat ik nodig ging hebben om deze sessie succesvol te maken.

Als locatie voor deze shoot konden we gebruik maken van een gymzaal. Da’s mooi want zo veel ruimte om alles uit te zetten en te schieten heb ik zelden. Toen ik bezig was om lampen, statieven en achtergrond erop te zetten, maakte de rest zich klaar. Make-up, haar, kleine kreukels ff wegstrijken.

En eindelijk was het show time! 😀

Show time

Zelf heb ik een aantal keren voor en achter een professionele camera gestaan. Aan beide kanten kan het best eng zijn als de sfeer niet ontspannen is. Dat zie je altijd achteraf op de foto. Tijdsdruk draagt hier altijd aan bij. Voldoende tijd om te kunnen ontspannen en een paar grappige foto’s te maken is mijn vaste routine. Met deze fotoshoot hebben we ca. 30 minuten per persoon uitgetrokken. Meer was niet nodig.

Mensen denken dat ze maar een paar kansen krijgen om goed op de foto te staan. Alsof ik maar 24 foto’s op mijn film had. Nope, ik kan ca. 650 foto’s op mijn kaartje inpassen en ik neem meerdere per shoot mee. Geen zorgen we kunnen een paar missers hebben, hoor. 😉 Ik heb geen idee hoeveel foto’s ik moest maken, maar dat maakt ook totaal niet uit. We hebben de 4 die we wilden.

En nu ff lachen!

We zijn hier niet alleen voor de lol gekomen. Er moeten ook resultaten geboekt worden. Dat resultaat is een ontspannen lichaam en gezicht met een echte emotie. Soms met een lach van oor tot oor. Soms alleen met zelfverzekerde ogen.

Zeker bij bedrijfsfotografie en zakelijke portretten is de“echte emotie” belangrijk. Je wilt natuurlijk en overtuigend overkomen. Je wilt geen neppe lachjes en gespannen oogjes. De spanning in je gezicht kan iedereen instinctief herkennen. Coaching is waar een goede fotograaf zich kan onderscheiden.

Ik zie hoe iemand staat en ik praat hem naar de juiste pose en stemming toe. Misschien ga ik vragen mij te begroeten voor elke foto. “Goedemorgen, Karolina.” zo’n 15 keer. Misschien ga ik vragen om iets aan mij uit te leggen. “Nee, sorry. Ik snap het nog steeds niet. Kan je dit NOG een keer uitleggen?” Misschien ga ik vragen om je ogen dicht te doen… en pas open doen als ik het zeg, natuurlijk. Zelf heb ik het ook niet in een keer goed. Maar een ding is zeker, wat dan ook nodig is, ik ga het vinden zodat iemand goed op de foto staat.

Met Geodomein was het niet anders. We waren “koffie aan het drinken”, jongleren en kiekeboe aan het spellen.

En niet te vergeten… doe “de schildpad”. 😉

Zijn de foto’s precies als de sketches? Nee, tuurlijk niet. 🙂 Wat ik dacht dat zou werken op de sketch, kwam niet altijd heel natuurlijk over tijdens de fotoshoot. Soms hebben we gewoon een beter idee tijdens het schieten gekregen. Dat is helemaal niet erg. Samen hebben we kleine variaties uitgeprobeerd en de beste gekozen.

En dan was het klaar. Iedereen had het gevoel dat ie goed op de foto stond. Ik klapte dus mijn laptop open zodat we de foto’s op een wat groter scherm met ons allen konden zien. In no-time hebben we de selectie gemaakt.

Daarna was er nog maar een ding om te doen: Opruimen en voldaan naar huis te rijden.

Het eindresultaat kan je in mijn portfolio zien.

Ook interessant om te lezen