Opvallen, opvallen en nogmaals opvallen, maar dan op je eigen manier en bij de juiste mensen. Dat is de kunst.
Liever nu of later luisteren? Ajb een podcast voor je:
Previously on this blog
Twee weken geleden had ik het over wat visuele identiteit is, als je die blogpost gemist hebt, ga het ff lezen. Ik heb gehoord dat het een hele goede is. In het kort – alles wat je met je ogen kan waarnemen + dat het bij de juiste mensen aansluit.
Wat daarop volgde was een blogpost over de donkere kant van socialproof, namelijk anderen na-apen en vooral je directe concullega’s. Onbewust natuurlijk. Maar het neemt niet weg dat het niet zo’n slim idee is commercieel gezien.
Dus je snapt nu dat het belangrijk is om online zichtbaar en herkenbaar te zijn en dat je eigen instinct ook in de weg kan zitten.
Maar de vraag blijft:
Hoe kan je opvallen op jouw eigen manier?
In 3 stappen. Appeltje-eitje.
We beginnen eerst met jezelf: wat is “jouw manier” dan?
Ben je extravert of introvert? Hou je van uitgesproken meningen en een flinke discussie of juist van het gouden midden en een gezellig samenzijn? Ben je weg van balans of ben je juist een vechter?
Dit weten de meeste mensen over zichzelf, maar het is vaak heel gestructureerd of een tikkie chaotisch.
Wat wel kan helpen is je archetype onderzoeken.
Wat is een archetype?
Arche-wattus?
Een archetype. Geen stereotype, maar juist iets neutraals of zelfs positiefs.
Een archetype (Grieks: αρχη, begin, bron) is een geïdealiseerd oermodel dat ten grondslag ligt aan latere varianten. Personificaties, objecten of concepten uit de culturele traditie of zelfs de geschiedenis (helden) kunnen dienen als archetype. Ook zijn er archetypische steden: Venetië als de ultieme waterstad of Parijs als de ultieme metropool.
Aldus Wikipedia.
Ben je er wijzer van geworden?
Ik niet helemaal … maar vooruit. Gelukkig is dat niet mijn enige bron.
Een archetype is een model. Een oermodel zelfs. En het grappige is dat we deze oermodellen intuïtief herkennen. Als je denkt: moeder … zie je vast een jonge vrouw met een kleine baby voor je en geen stoere veertiger op hoge hakken. Wat niet wil zeggen dat die stoere veertiger geen moeder kan zijn, maar dat is niet het beeld dat je in je hoofd krijgt.
Er zijn dus twaalf archetypen volgens Jung en zijn volgelingen en die worden met regelmaat gebruikt …
tra, ra, ra, raaaaa om “jouw manier” te vinden.
Als je nu denkt: NEE HÈ? weer een label… dan wil ik je geruststellen. Het is geen label en het is ook geen exacte wetenschap met die archetypen. Sterker nog, je kan er door de dag heen door een paar heengaan.
Dus chill, neem het allemaal met een korreltje zout en gebruik het als een richting en een hulpmiddel.
Stap 1 – Hoe vind je je archetype?
Funny that you ask …
Je kan jezelf helemaal suf inlezen over dit onderwerp. Er zijn gazillion boeken, blogposts en YouTube-video’s hierover. Maar ik dacht … misschien heb je daar geen tijd voor.
Dus bij deze een quiz. Geen korte. Er zijn twaalf vragen, maar je krijgt wel wat voor die vijf minuten van je tijd – jouw archetype.
En als ik dat archetype weet, wat dan?
Stap 2 – Opvallen op je eigen manier tussen je concurrenten
Als ik jouw archetype ken is het tijd voor stap 2 bij het opvallen op je eigen manier. Want of iets opvalt of niet is volledig afhankelijk van de omgeving of het vergelijkingsmateriaal.
Dus in de tweede stap gaan we kijken naar je concurrentie. Welk archetype of archetypen hebben zij? Misschien precies dezelfde als jij of misschien juist een hele andere.
Als de meeste van je concurrenten hetzelfde archetype gebruiken maar jij juist iets anders, is het gesneden koek. We pakken door op de verschillen.
Ik ken bijvoorbeeld geen administratiekantoor dat een rebels of hero archetype zou gebruiken. Ze lijken naar mijn mening allemaal te gaan voor de zorggever. Met alle consequenties van dien. Zo’n rebels administratiekantoor zou uitsteken als … als Mick Jagger tussen de nonnen.
Maar het is niet altijd zo makkelijk
Als jij en je concurrenten hetzelfde archetype gebruiken, ga je de strijd niet winnen op “nog meer”. Nog meer liefde, nog meer ontzorging, nog meer … koffie en chocolade.
Dan is het juist handig om tegen het archetype te gaan met je visuele identiteit, iig een beetje als je het durft. Maar wees jezelf ervan bewust dat dit glad ijs is.
Gebruiken zij allemaal pasteltinten? Ga voor zwart-wit en hoog contrast, maar dan met veel golvende vormen en krullen in de lettertypes – dan ben je nog steeds wat zacht, maar je ziet er heel anders uit dan de rest.
Maar het beste is nog om de derde stap erbij toevoegen …
Stap 3 – Wat is het archetype van je klant?
En dit is iets waarbij veel ondernemers gewoon door het ijs zakken. Je denkt zelden aan je klant, die ideale klant, als een archetype. Je weet hoe oud hij is en of hij een hond heeft, maar ik zie zo weinig klanten hun klant als archetype beschrijven dat het me ontzettend verbaast.


Bij stap 3 gaan we verplicht kijken naar het archetype van jouw klant.
Dus stel, je bent een businesscoach, jouw archetype, net als bij de meeste van je concurrenten, is hero, maar de klant waarop je je richt is … wat? Als hero praat je anders tegen een zorggever of tegen een onschuldige dan tegen een andere hero of een ontdekkingsreiziger. Je gaat er zelf anders uitzien om juist hen aan te trekken.
Visuele metaforen om op te vallen op jouw manier
We gaan door met die ontdekkingsreiziger. Stel dat dit het archetype is van je ideale klant. Wat een ontdekkingsreiziger aantrekkelijk vindt, vindt een magiër niet relevant en een gewone man verschrikkelijk. Maar zoals ik helemaal aan het begin vertelde – hierover hoef je je geen zorgen te maken. Je wil opvallen bij de juiste mensen en de rest mag … doorscrollen.
Dit gaat verder dan alleen kleuren, vormen en lettertypes. Dit gaat over concepten, ideeën en visuele metaforen. Bijvoorbeeld een kompas of een kaart, een foto van een lege weg en trackingschoenen volledig onder modder, slapen onder de sterren en buiten ontbijten, zelfs als het sneeuwt – dat is iets wat een typische ontdekkingsreiziger zou triggeren. Alle (visuele) metaforen naar reizen, ontdekken en onbegrensde vrijheid.
Hoe knoop je dit allemaal aan elkaar?
Ha! Dat is een goede vraag en ik heb een beetje teleurstellend antwoord voor je: door te onderzoeken, door dingen uit te proberen en door op zoek te gaan naar “het juiste” concept.
Mooier kan ik het niet maken, eventueel makkelijker als je met mij samen wil werken.


Ik ga je niet ontzorgen (echt geen zorggever-archetype hier), sterker nog. Ik ga je veel vervelende vragen stellen en ook nog intelligente antwoorden verwachten.
After all, my rebel – jij bent degene die jouw business het beste kent.