Je wilt social media inzetten om tig redenen, misschien:
- wil je meer klanten en dus meer omzet
- wil je een betere relatie met je huidige klanten
- wil je je leadgeneratie schaalbaarder maken
- wil je gewoon beroemd zijn
Hey, I don’t judge!
Een ding is zeker, je gaat foto’s nodig hebben, want social media zonder fotografie is … lastig.
Maar waar moet je beginnen met je socialmediafotografie-avontuur? Wat moet je willen? Wat moet je juist vermijden als de pest?
Niks moet, alles mag! Hier zijn mijn tips als het gaat om het inzetten van socialmediafotografie.
1 – Stand out or go home – val op met je socialmediafotografie
Er zijn weinig zekerheden in het leven, maar dit is er wel een van: als je niet opvalt op social media, als je daar saai bent … bespaar jezelf tijd en teleurstellingen en hou er gewoon mee op.


Dagelijks komt er meer content online dan we ooit met ons allen zouden kunnen consumeren. Wat denk je? Is de aandacht eerlijk verdeeld?
Ja, diegenen die de aandacht weten te pakken, krijgen het.
De meest makkelijke manier om op social media op te vallen is met social mediafotografie. En dan bedoel ik niet “mooie plaatjes” maar foto’s die daadwerkelijk anders dan anders zijn. Die de kijker verrassen. Een verrassing is namelijk het enige wat de scrollende vinger laat stoppen.
Wat denk je, kan dat met een lachende laptopfoto? Tuurlijk niet!
Tip: Alles wat drastisch anders is dan de rest valt op.


Volg #fotosmetlaptopszijnsaai op LinkedIn als je inspiratie nodig hebt.
2 – Wees niet afgeleid door mooie socialmediaplaatjes
Maar iedereen gebruikt juist die mooie personalbrandingfoto’s. Het is toch niet voor niks?
Laten we ff in de tijd terug gaan … zo’n 10 jaar. Toen kon je met een mooie laptopfoto opvallen als een vuurtoren tussen de korrelige kattenfoto’s en lunchfoto’s.
Maar nu? Ik volg een aantal business coaches op Instagram voor marketingonderzoek, en ik heb grote moeite om ze uit elkaar te halen. Het is steeds hetzelfde patroon in hun socialmediafotografie. Ja, het gezicht verandert, maar de visuele hints in de foto niet. Het is een laptop, het is een telefoon en een steeds bredere lach.
Het is geen verrassing om naar deze foto’s te kijken en ik heb ook totaal geen zin om te lezen wat ze vast met heel veel moeite schrijven. Herkenbaar?
De reden dat mensen personalbrandingfoto’s gebruiken in hun social media is omdat het makkelijk is en omdat ze zo goed op de foto’s staan. Zo mooi.
En dat brengt me tot de volgende tip…
3 – Het gaat niet om jou bij socialmediafotografie
Het zal een verrassing voor je zijn, maar in socialmediafotografie gaat het echt niet om jou. Tenzij je influencer bent, want dan gaat het om jou en wat voor vette shit je dit keer gedaan hebt..
Als je ondernemer bent, heeft je kijker 3x niks aan bij weer een mooie foto van jou en een verhaal over wat jij voor hem/haar kan betekenen. Een mooie foto gaat om jou. Een interessante, verrassende foto gaat om je kijker.
Natuurlijk, het ene sluit het andere niet uit. Je mag nog steeds mooi op een interessante foto staan. Het punt is dan dat het niet een mooie foto van jou is, maar een interessante foto waar je goed op staat. Dat is een wereld van verschil.
Tip: Een interessante foto brengt een boodschap over. Een mooie foto laat uitsluitend jouw ijdelheid zien en dat is geen goede basis om een relatie op te bouwen.
4 – Je toet is je branding niet bij socialmediafotografie
Een onderdeel van socialmediafotografie zijn stories. Kort, krachtig en … bij velen gevuld met full-moon selfies. Doe wat je wilt, maar als je iets interessants wil neerzetten: een full-moon selfie met of zonder filter is dat zeker niet.
Er is nog een andere issue met stories, namelijk: als je toet erop niet opstaat heb ik opeens geen idee meer van wie het is. Ja, ik zou kunnen kijken naar dat 4px x 4px fotootje ergens in de linkerhoek, maar weet je? Ik doe het niet, en jij?
Tip: Je toet is dus niet voldoende branding bij socialmediafotografie. Gebruik ook nog iets anders op je foto’s wat makkelijk, snel en vooral herkenbaar is.
Inspiratie nodig? Kijk naar mijn stories op Insta. Je gaat direct snappen wat ik bedoel!
5 – Hoe het eruitziet vs. hoe het voelt
Je hebt net 300 pagina’s uit je vingers geperst en het voelt geweldig. Hoe zag het eruit? Als een man/vrouw achter een laptop. Dat is echt niet interessant en het maakt geen bal uit of je op die foto mooi lacht of niet.
Het wordt er echt niet interessanter van als je kleding in je brandkleuren zijn en als dat ene rimpeltje weggepoetst is. Het is gewoon oersaai om naar te kijken, want laptopfoto’s brengen letterlijk NUL boodschap over.
Je kunt alles op een laptop doen: van kattenvideo’s kijken tot en met dat geweldige 300 pagina’s boek schrijven met een tussenstop bij je administratie en ff online winkelen.
Tip: Wat interessant is, is om te laten zien hoe het voelt en niet hoe het eruitziet.
Maar hoe voelt het? Hoe ziet dat gevoel eruit? Vlinders in je buik? Een hoofd dat explodeert? Cloud nr. 9? Donder uit een blauwe lucht?
6 – Documenteer, creëer niet bij socialmediafotografie
En dan kom ik nog op Gary V.: “document, don’t create”. Heb je een goede documentaire gezien of gelezen? Was het chronologisch? Uitsluitend een opsomming van feiten?
Nee! Er zat een verhaal in, cliffhangers en soms een nerve wracking ontwikkeling van gebeurtenissen. Niks was verzonnen (gecreëerd) maar de manier waarop het verteld was, maakte het interessant.
Dus als je denkt dat je je dag letterlijk moet documenteren voor je social media fotografie … denk er nog eens over na, want tenzij je tijgertemmer bent, zien de meeste van je dagen er behoorlijk saai eruit. Die van mij trouwens ook. Het meeste van mijn werk gebeurt achter een giga-scherm, maar nog steeds een scherm.
Ga je aan de slag met socialmediafotografie, dan is dit een handige checklist om te gebruiken.
Vul je gegevens in om hem direct te downloaden. Je wordt ook gratis een van de rebellen en elke maandag kom je een stap dichter bij je eigen-wijze foto’s en badass branding. Ajb!