3 types foto die iedereen maakt en hoe het beter kan

Je ziet ze vaak. Je ziet ze overal. De foto’s die iedereen maakt. Het kan beter. Veel beter zelfs.

Liever nu of later luisteren? Hier een podcast voor je!

1. full moon selfie

Waar dan ook je bent en wat dan ook je doet. Een full moon selfie is altijd makkelijk te maken. Gewoon telefoon in je hand, mooi lachen, in de lens kijken en klaar is Kees.

Als esthetiek je enige zorg is, geven zulke foto’s je een beuk ipv een neus.

Hoe het beter kan: zet je telefoon verder van je af, gebruik de zelfontspanner en laat zien wat je aan het doen bent. Schrijven? Lopen? Winkelen? Je hoeft niet in de lens te kijken (maar vooral niet naar jezelf op je scherm). Nu hebben we het idee dat we meekijken en net als met het schrijven: show, don’t tell! Het werkt ook voor fotografie.

Let’s not forget waar je bent. Hier gaat het om opvallende foto’s, geen normale …

Hoe het te gek kan: bedenk het verhaal en shoot voor de edit.

Ik bedoel: welk verhaal wil je gaan vertellen met deze foto? Bijv. je bent hele dag aan het schrijven. Hoe kan je dat “hele dag” laten zien? Misschien door de foto in tweeën of zelfs drieën te delen. Deel 1 donker, deel 2 licht en deel 3 weer donker. Je gaat jezelf achter je bureau fotograferen en alleen de achtergrond veranderen naar donker.

En hoe gaat het schrijven zelf? Gaat het goed? Gaat het voor geen meter? Laat dat zien door hoe je zit, wat je gezichtsuitdrukking is.

Wil je de full moon selfie volledig uit je bedrijfsfotografie verbannen? Word gratis een van de rebellen!

2. zonsondergang

Ze zijn prachtig. Als ik in een auto zit, komen de mooiste zonsondergangen voor. Irritant genoeg nergens een geschikte plek om te stoppen. Just my luck!

Je ziet zo’n pracht van een zonsondergang en je gaat fotograferen. Je gooit het op de socials om met anderen dat magische moment te delen. Alleen … wat je op je scherm ziet, lijkt weinig op wat je voor je hebt. Hoe kan dat nou?! Technisch verhaal over dynamic range maar wat er veel belangrijker is, is hoe dit te fixen!

Hoe het beter kan: bewerk je foto voor je hem publiceert. Contrast en saturatie toevoegen gaat het beeld verbeteren. En voor alle puristen die denken dat een foto goed uit je camera (of smartphone) moet komen – dikke pudding van een leugen! In de analoge tijd moest je foto’s ook ontwikkelen voordat je ze kon zien. Dit is niet anders.

Wil je het nog gaver maken? Zoals altijd: wat is het verhaal dat je wil vertellen? Want een prachtige zonsondergang is niet echt een verhaal waarin iemand kan zich verliezen, zeg maar. Na een lange klotedag krijg ik deze zonsondergang als cadeau. Ja, dat is wel een verhaal. Hoe kan je het laten zien? Zonsondergangen maken gave silhouetten. Zet je telefoon op de grond en ga zo staan dat je volledig op de foto komt. Nu is het aan jou – ga je vermoeid erbij staan of juist al blij?

3. gesprek met je klant

Misschien is het de eerste keer dat jullie bij elkaar zijn en misschien juist niet. Je bent blij met deze klant en de klant is blij met jou. Normaal gesproken is zo’n foto: 2 lachende mensen op een kantoor. Dezelfde vibe als vakantiefoto’s van je ouders – het je-moeder-voor-een-kerkje-gevoel. Heel boeiend is het niet. Niemand heeft vragen.

Hoe het beter kan: als je niet zo “normaal” gaat doen, wordt het opeens interessanter. Je hoeft niet ondersteboven, al behoort het altijd tot de opties. Zet je telefoon ergens neer en ga tegenover elkaar zitten/staan. Kijk niet in de lens maar naar elkaar. Krijg je iets of geef je iets? Zorg dat dat op de foto komt.

Maar weer … heel bijzonder is het NOG niet, want wat moet je fotograferen als je een advies geeft en niet iets fysieks? Focus op het verhaal! “Advies” is lastig te verbeelden. Het is te abstract en het is te breed. Verduurzamen-advies? Of financieel advies? Of belastingadvies? Of werelddominantie-advies? Maak het concreet en denk in eenvoudige symbolen. Die kan je makkelijk in Canva aan je foto toevoegen.

Wil je concreet aan de slag met je eigen bedrijfsfoto’s? Kijk of het cursus-ding iets voor je is.

Ook interessant om te lezen

30 dagen van Canva

30 dagen of yoga with Adriene. Dat ben ik recent aan het obsessen. Nee, lang niet elke avond op mijn maatje in warrior 1 maar

Read More