Ene dag ben je er… en de andere ben je er niet meer.

Dood komt of je het wil of niet, of je het mee eens bent of niet. Het luistert niet naar je plannen en prioriteiten. Het komt en het neemt je met zich mee.

Vandaag wat donker maar in zo’n stemmig ben ik ook. Iemand die dicht bij mij en mijn gezin was, is er niet meer… Dit is al 10de conceptfoto in mijn 52 weken project.

DSC04461-pp-web

Inspiratie

Helaas eigen leven en ervaringen. In Griekse en (schijnt ook Slavische) mythologie is leven net als een draadje of garen die door 3 oude vrouwen wordt gespannen. Grieken noemden die oude vrouwen Moiren en Slavische stammen – Rodznice. Als het leven een garen is, wordt de garen doorgebroken bij de dood…

Ik wilde de foto eenvoudig houden. Dus er zijn in feite maar 2 kleuren – rood voor het leven en bloed die leven is… en wit voor de rest.

Hoe heb ik het gedaan?

Ik heb 2 lichtbronnen gebruikt en omdat ik stil leven fotografeerde vanuit een statief hoefde ik geen zorgen te maken over lange sluitertijd. Ik heb dus een gewone nachtlicht gebruikt om de schaduwen te maken. Tweede lichtbron was onze tafellamp maar die is verder weg en dus werkt als een opvulling van de schaduwen.

Voor de camera nog op statief ging, heb ik een aantal standpunten uitgeprobeerd. Toen ik tevreden was met het resultaat, ging ik verder al op statief.

Ik heb veel met de compositie gespeeld en uiteindelijk bij deze uitgekomen.

De rode druppels zijn natuurlijk geen bloed maar rode verf gemend met vloeibaar glycerine.

Deze foto is natuurlijk gemaakt met mijn Sony Alfa 6000.

  • diafragma 5.6
  • sluitertijd 1/2 sec
  • ISO 100
  • brandpunt 104 mm
  • belichting +2.0

Wat heb ik geleerd?

  • Compositie is alles in zulke foto’s. Hier heb ik het meeste tijd aan compositie besteed. Hoe moet de draad lopen… Moet er nog iets anders erbij? Hoe veel van de bolletje garen moet er zichtbaar zijn? Devil is in the details!
  • Het is niet makkelijk om een fake bloed te maken. Ik had dit moeten googlen voor een beter, meer realistisch resultaat. Nu heb je het wel door dat het niet echt is.

Leuk? Interessant? Lelijk? Laat het weten in de comments. Volg mij op Twitter en Instagram om de nieuwe foto’s niet te missen.