Is it alreay tea time, my dear?

In december was er Castle feest Winter editie. Die heb ik bezocht en een hele nieuwe en kleurrijke wereld van cosplay ging voor me open! De foto’s van het feest zelf staan al lang online maar ik heb ook een afspraak voor een sessie kunnen maken met 3 leuke dames. Vandaag… een kopje thee met steampunk Arlene.

DSC03820-pp-victorian-web

Dit is al een 7de conceptfoto in mijn 52 weken project.

Inspiratie

Toen ik de afspraak was aan het maken, heb ik gevraagd om zeker weten ook de kostuums mee te nemen. Arlene had een steampunk dame kostuum. Steampunk?! Ik heb nog ooit hierover gehoord dus ik ging googlen… Gaaf! Dacht ik maar waar schiet je steampunk? Wat moet het zijn?

We hebben de afspraak gemaakt in IJmuiden en daar gingen we naar Landgoed Beeckestijn. Het is een landgoed met een mooi park. Ja, dat paste me wel voor een Victoriaanse dame.

Dit was mijn aller eerste fotosessie met modellen, waarbij de bedoeling ook was puur en alleen om foto’s te maken. Ervaringen en lessons learned publiceer ik nog een andere keertje…

Ik had snel het idee om thee in het park te “drinken” zoals een echte dame het zou doen…

Hoe heb ik het gedaan?

Zo wel voor mij als voor Arlene was dit de eerste fotoshoot.

Ik gaaf Arlene (hoop ik) duidelijke instructies waar ze moest zitten en ik probeerde uit te leggen wat ze moet doen. “Dus dit is jouw landgoed en je bent hier om van je kopje thee te genieten. Maar vergeet het niet je bent een dame.” En daarna ging ik trigger happy los πŸ™‚ Ik heb haar gevraagd om tijdens de fotograferen niet stil te zitten maar verschillende, kleine veranderingen aan te brengen.

Ik heb verschillende afstanden en verschillende standpunten uitgeprobeerd. Als ik de juiste vond heb ik een aantal foto’s direct gemaakt. Daarna gingen we iets anders ergens anders doen…

De nabewerking

Allemaal thuis ging ik door de foto’s die ik op die dag gemaakt heb. Dat was nog best veel… Hoe bewerk je zo’s steampunk foto? Hoe moet het eruit zien zodat het de stemming van een nooit bestaande periode kan overbrengen?

Ik begon te googlen voor eerste historische foto’s…

Natuurlijk zwaart-wit of in sepia. Natuurlijk onscherp aan de randen en met sterke vigniette… Natuurlijk met veel ruis…

Hmmm… ik ging aan de slag.

In GIMP heb ik de foto naar zwart-wit geconverteerd. Daarna de hele foto ietsjes onscherp gemaakt met Gaussian Blurr, 5px.

Contrast naar beneden gebracht en een dikke vigniette overheen. Pas daarna heb ik besloten dat het nog steeds te scherp en “netjes” is. Ik heb een laag van ruis gegenereerd en deze als Overlay over de foto gelegd maar onder de vigniette.

Wat heb ik geleerd?

Veel! Te veel om het hier te benoemen. Er komt een andere post die meer in detail hierover gaat.

  1. Mijn instellingen waren oke
  2. Locatie was goed
  3. Het was bewolkt dus een grotere lightbox kan je niet hebben.
  4. Ik had veel props bij me en dat gaaf nog wat zooi maar wel creatieve opties om te onderzoeken.
  5. Communicatie met de model is heel belangrijk.
  6. De visie van wat je nou wil, is er soms wel en soms ontstaat het als je bezig ben.
  7. De model mag ook creatief zijn dus laat het ook een beetje los.
  8. Een achtergrond verhaal helpt bij zo’n shoot πŸ™‚ Wie is je model? Waarom heeft ze aan wat ze aan heeft? Wat doet ze “hier”? Cosplay fotoshoot is net een beetje acteren.
  9. Voor mij is de foto pas klaar als ik ermee klaar ben. Hierbij had ik op een bepaald moment een idee wat ik wil hebben en ik heb de foto zwaar nabewerkt. Volgende week ga ik je nog een andere foto van Arlene laten zien die nog meer nabewerkt is, maar waar het victoriaanse gevoel sterker is πŸ™‚

Leuk? Interessant? Lelijk? Laat het weten in de comments. Volg mij op Twitter en Instagram om de nieuwe foto’s niet te missen.