Het is bijna kerst en je kerstboom staat al zeker klaar. Je kan hele mooie foto’s maken met een beetje gedult en voorbereiding.

Je hebt het vast talloze keren geprobeerd en het lukt… op zijn best… matig. Een kerstboom met die kerstsfeer te fotograferen lukt op automatisch stand van je camera niet. Maar fear not zelf compact camera’s hebben tegenwoordig een semi-automatisch of handmatig staand. Die moet je gebruiken om een vergelijkbare resultaat te krijgen.

Let’s see stap voor stap hoe het moet.

Kerstboom fotograferen: Licht… uit, ISO om hoog!

Je denkt zeker dat je voor fotograferen veel licht nodig heb. Dat is fout in dit geval. De sfeer is juist door weinig licht gemaakt. En zet je flitst uit!

Kijk naar hetzelfde boom gefotografeerd bij de daglicht, kunstlampen en zonder extra verlichting.

hoe fotgrafeer je een kerstboom - daglicht

Bij daglicht zie je de lichtjes wel branden maar sterk zijn ze zeker niet. Deze foto was gemaakt met diafragma: 5.6, sluitertijd: 0,62s en ISO 100 met spot meting als lichtmeting methode.

hoe fotgrafeer je een kerstboom - kunstlicht

Bij kunstlicht zie je dat er een beetje meer sfeer aanwezig is in de foto, maar we zijn er nog niet. De andere lichtbronnen (lamp boven ons tafel) is veel te sterk en overpowers de kerstlichtjes. Deze foto is gemaakt met diafragma 4.5, sluitertijd: 1/10s, ISO 1600, belichting +1, lichtmeting methode patern (breed). Met een kunstlicht is het wat meer donker daarom zo’n hoge ISO en nog wat extra compensatie met de belichting.

hoe fotgrafeer je een kerstboom - geen extra licht

Kijk hier. Alle lichten staan uit. Nu kan je heel duidelijk zien dat we 2 kleuren van kerstlichtjes hebben. Doordat de lichtjes ook onder de takken zitten, krijg je een interessante schaduwen op de muur achter het kerstboom. De instellingen hier waren: diafragma: 4, sluitertijd 1/4s, ISO 1600, belichting +1, lichtmeting methode patern (breed). Mooi!

Misschien zie je al wat het probleem is?

Kerstboom fotograferen: Lange sluitertijd en beweging

Het kerstboom staat perfect stil. Mijn camera stond op een statief. Een goedkope en een beetje wiebelende maar toch een statief. Dus uit je hand kan je zo’n foto niet maken.

Het tweede probleem is dat je meestal niet het kerstboom zelf wil fotograferen maar wat er omheen gebeurt. En dat moet dus best langzaam gebeuren 🙁

Aan volwassenen kan je het nog uitleggen… maar kinderen hebben hier geen geduld voor.

hoe fotgrafeer je een kerstboom - lange sluitertijd 2 hoe fotgrafeer je een kerstboom - lange sluitertijd

Dit los je niet in je camera maar door een spelletje te verzinnen waarbij ze niet zo veel gaan bewegen. Je roept “O, ik zie daar iets geks onder het kerstboom. Wat is dat?” Dan gaan ze kijken en voorzichtig (langzaam) dus ook, want je weet niet wat het is 😉

Conclusies

Om een mooie sfeervolle foto’s van je kerstboom te maken heb je de volgende zaken nodig:

  1. een camera die in semi-automatisch of handmatig modus ingesteld kan worden
  2. een statief
  3. geen andere lichtbronnen dan je kerstboom
  4. weinig licht dus stel ISO zo hoog mogelijk maar let op het ruis bij te hoge ISO waardes. Dit moet je op je camera uittesten
  5. weinig licht dus lange sluitertijd (daarom statief)
  6. verzin iets waarbij mensen om je kerstboom heen niet veel gaan bewegen
  7. een beetje bewegingsonscherpte is niet te voorkomen bij spontane foto’s
  8. schiet veel, er zal minimaal 1 echt goed zijn