Let op! Dit is een experiment…

Je hebt het vast gezien die foto’s waar deel van de foto haarscherp is en de andere deel bewogen, bijv van een kruising ’s nachts waar de auto’s te zien zijn alleen als lichtlijnen van hun koplampen. Vandaag doe ik een experimentje met mijn eigen kinderen.

De instellingen

Ik zet mijn camera op een statief, zo laag mogelijk ISO (ISO 80 bij mij), zo hoog sluitertijd mogelijk (8 sec bij mij) en ik probeer onze spelende kinderen te fotograferen.

Resultaat?

Zwaar overbelichte foto. Ja, het was gewoon nog niet zo donker buiten en ik heb geen ND filter. Dus toch met een kortere sluiter tijd. Ik kom er ergens op 2,8 sec. Maar dan zijn de kids toch niet zo zichtbaar. We’ll fix it in post!

De nabewerking – fotostacking in GIMP

Ik gebruik GIMP voor de nabewerking van mijn foto’s. Tussendoor heb ik al aardig veel over deze programma geleerd, maar fotostacking nog niet. Snel Google dus en een beetje zelf experimenteren met de modus van een laag. Ik zie vrij snel dat in dit geval het beste werkt als ik alle lagen op “Lichten only” instel.

laagmodus

Resultaat?

Uitgebrande lucht. Niet zo netjes dus maar de “geesten” zijn er wel zichtbaar zonder veel nabewerking.

stack 1 stack 2

De foto’s zijn opgenomen met Panasonic Lumix FZ45 met een Leica 1:2.8 – 5.2/4.5 – 108 mm lens.

Compositie

Natuurlijk had ik geen idee waar en hoe gaan ze lopen dus op beide foto’s zijn de speeltoestellen vrij centraal gezet. Dat gaaf vrij oke resultaat als het gaat om hoeveelheid beweging en speelruimte. Ik heb nog een paar andere opstellingen uitgeprobeerd maar dan was ik constant bezig met hun te volgen… werkt natuurlijk niet als je de foto’s achteraf moet stacken.