Je beweegt en overal waar je geweest bent, laat je sporen achter.

Soms zijn dit fysieke dingen. Een kopje koffie die iemand op tafel heeft laten staan, of kinderfiets die precies voor de deur ligt als je naar binnen wil komen. Soms zijn dit hele ontastbare dingen, gevoelens of gewoon herinneringen aan iemand…

Dit is al 13de conceptfoto in mijn 52 weken project.

DSC06617-pp-web

Inspiratie

Lang geleden heb ik dit filmpje op YouTube gezien en ik dacht wat gaaf! Ik moest wel wachten tot mijn off-camera flits er al was. Maar dat geweldige gedachten om sporen achter je te laten, had wel zijn tijd nodig om te broeden en eindelijk ook een juiste vorm te krijgen.

Hoe heb ik het gedaan?

Misschien denk je dat dit een zwaar nabewerkte foto is… Nope! Ik heb alleen contrast wat aangepast.

De truc hier is een combinatie van een lange sluitertijd en (externe) flits die is ingesteld op de tweede gordijn van je sluiter. Het was wel even experimenteren met bewegingen en camera instellingen maar omdat dit zo sterk aan de licht omstandigheden binnen ligt, heeft het weinig zin om hierover te schrijven.

In plaats daarvan ga ik je vertellen hoe ik gewerkt heb…

 1. Eerst de flits, de camera en ik ten opzichte van de achtergrond in de juiste positie. Hier heb ik een paar testfotos gemaakt.
 2. Daarna de instellingen van de flits en de camera instellingen.
  1. Ik wist dat ik met een kleine diafragma ga werken. f 1/9.
  2. Ik wist dat ik lage ISO wilde maar hoe ver kon ik gaan moest ik nog uitproberen.
  3. Ik wist dat ik lange sluitertijd wil, maar hoe lang precies moest ik ook nog uitproberen.
  4. De flits stond ingesteld op de tweede gordijn. Dat betekent dat het zal afgaan pas aan het einde van de belichtingstijd en niet aan het begin.
 3. Als ik dacht dat ik de instellingen “goed” had, begon ik voor de camera te dansen en te bewegen. Soms was het niks en soms zag het wel goed uit.
 4. Dan begon ik weer aan de instellingen van de camera te zitten. Langer of korter sluitertijd. En steeds hoger ISO.
 5. En dan weer bewegen.
 6. Ik had wat props voorbereid. Een aantal gekleurde organza doeken en glowsticks. Voor de meeste foto’s werkte organza oke, maar de glowsticks waren een kleine teleurstelling. Misschien iets voor de volgende keer.

Wat heb ik geleerd?

 1. Combinatie van flits licht en gewone thuis verlichting resulteert af en toe in “verkeerde” witbalans. (Ja, ik had het kunnen weten.)
 2. Zelfs als het lijkt dat je hebt wat je wilde hebben, ga nog door. Verander je instellingen, pak andere prop’s, beweeg anders.
 3. De beweging in de richting van de flits gaaf het beste resultaten.
 4. Ik had donker kleding op donker achtergrond. Mijn haar en gezicht zijn best licht dus de zaak was om zo te bewegen dat die “lichte plekken” niet te veel op elkaar lagen.

Leuk? Interessant? Lelijk? Laat het weten in de comments. Volg mij op Twitter en Instagram om de nieuwe foto’s niet te missen.