Het ging heel goed met een paar kanttekeningen.

Eind januari heb ik mijn eerste cosplay fotoshoot georganiseerd. Dat was echt kicken voor mijn. Het was niet alleen de eerste cosplay fotoshoot, maar ook eerste fotoshoot met modellen überhaupt! Ik bedoel, modellen die ook echt op de foto’s wilden 🙂

3 onbekende dames in een onbekende stad 🙂 Dit was een van het meest waardevolle fotografielessen die ik heb “genomen”. En daarom wil ik mijn bevindingen met jullie delen.

Goede voorbereiding is halve werk

Cosplay fotoshoot tip1: Doe de inspiratie op

You can say that again! Het was niet de eerste keer dat ik wist dat ik ter plekken zal moeten improviseren. En improvisatie is ook een grote woord voor alles wat ik niet kon voorzien. Dus alles wat ik verwachte tegen te komen, wilde ik van tevoren regelen. Ik begon met idee voor de fotoshoot. Ik wist welke kostuums de dames hadden – steampunk, elf en viking. Ik begon te zoeken naar stemming, poses en ideeën die met deze kostuums goed zouden werken. Resultaat? Ik heb een aantal Pinterest boards aangemaakt. Zie hieronder.

Volg het bord Fotoinspiratie: Elf van Karolina op Pinterest.

Volg het bord Fotoinspiratie: Viking van Karolina op Pinterest.

Ik ben van plan om ze verder uit te breiden. Inmiddels heb ik ook aardig wat Fotoinspiratie boards aangemaakt.

Ik verzamel daar alles wat ik zelf interessant eruitziend vindt – foto’s, plaatjes, schilderijen.

Daarnaast begon in veel cosplay accounts en fotografen te volgen op Instagram.

Cosplay fotoshoot tip 2: Zoek de posen uit

Ik heb de “hele YouTube” afgekeken voor hoe je mensen poseert tijdens een (cosplay) fotoshoot. Een aantal ideeën heb ik ook direct opgepakt van de andere beelden verzameld in stap 1 🙂

Dan heb ik ook direct geleerd wat voor beelden wil ik hebben. Actie! Ze moeten net echt zijn…

Dingen zien is 1 maar onthouden die hoeveelheid informatie is nog 2! Evernote is mijn vriend iig. En alles wat echt super inzichtelijk voor mij was, ging direct naar Evernote.

Cosplay fotoshoot tip 3: Scout de locatie(s)

Alle 3 modellen kwamen uit omgeving van IJmuiden dus we hebben ook daar afgesproken. Er was maar 1 “maar”… Ik ken IJmuiden niet. Ik ben er nog nooit geweest. Gelukkig kon ik leunen op de omgevingskennis van mijn modellen. We hebben 3 mooie en bijpassende locaties gevonden.

  1. Steampunt in Landgoed Beeckestijn
  2. Elf in natuurlijk bos
  3. Vicking op een strand

Alle 3 locaties (en nog meer van andere shoots) kan je op de kaart boven zien.

Cosplay fotoshoot tip 4: Regel de modellen en releases

Modelen regelen was in mijn geval niet nodig. De cosplayers waren ook modellen, maar dat hoeft natuurlijk niet per se.

Iets wat ik beter had moeten regelen zijn releases. Een model release is een kort contract tussen jou en model. Zo zorg je dat je straks iet met de foto’s mag doen, bijv. in wedstrijden gebruiken, verkopen, publiceren zonder explicite toestemming van de model. In release kan je ook afspraken rond eventuele betaling regelen etc.

Ik was van plan om dit te doen… en dan had ik geen tijd/zin om een contact op te stellen. Stom van mij maar goed…

Cosplay fotoshoot tip 5: Verzamel hulpmiddelen

DSC04015-pp-web

Dit heb ik wel goed geregeld, vond ik zelf. Bij hulpmiddelen begrijp ik alles wat nodig/handig is maar niet direct op de foto komt te staan. Denk aan hoes voor camera, statief, reflectieschermen, opstapje of een lader. Hieronder valt ook alle gear dat je nodig denk te hebben: lampen, flitsers, laders etc…

Ik heb nog geen flitsers en geen lampen. Wat ik heb wel goed ingeschat was een doodgewone keuken opstapje en een paar plastic boterhammen zakjes als camera bescherming (het begon zachtjes te regenen tijdens de shoot).

Cosplay fotoshoot tip 6: Verzamel prop’s

DSC03980-pp-web

Aaaaa prop’s. Weken voor de shoot gepland stond begon ik mijn prop’s te verzamelen. Sommige zeer doelgericht, want ik wist precies wat ik wilde ermee doen, andere… onder een motto beter safe then sorry.

Ik heb een aantal dingen in een inklapbare krat verzamelt: Tartot karten, runen, kaarsen en flessen van gekleurd glas… maar ook een paar kerst decoraties, schakenbord, Ikea gordijnen (rood), Ikea gordijnen (wit), kerstlichtjes (inclusief batterijen), porseleinen theekopjes en andere troep.

Vanzelfsprekend heb ik niet alles gebruikt maar een aantal dingen wel.

De cosplayers hadden ook natuurlijk een setje van hun eigen prop’s die bij hun kostuums hoorden bijv. wapens.

Cosplay fotoshoot tip 7: Regel het vervoer van mensen en middelen

DSC03925-pp-web

Zoals je het leest, is het nog wat dat je mee moet nemen en dat reken nog de mensen zelf. Van ene locatie naar de andere te gaan kan je veel tijd kosten. We hadden een auto tot onze beschikking, maar we hebben wel een foutje gemaakt. De dames hebben in hun kostuums gesprongen deels bij onze uitvalbasis en deels bij de eerste locatie. De eerste locatie bleek niet zo geschikt voor een Viking of een Elf fotoshoot dus dan moesten ze weer uitkleden…

Het is niet per se gezegd dat als je een fotograaf bent, dat jij van alles moet regelen maar het werkt prettiger voor mij als ik in control blijf 🙂 Dus voor de volgende keer, voor de cosplayers in hun kostuums springen, ff zelf kijken of het nog zin heeft.

Cosplay fotoshoot tip 8: Minder is meer, ook bij cosplay fotoshoots

DSC03947-pp-web

De tijd inspanning het ik zwaar onderschat. Ik dacht eerst dat we meerdere kostuum zouden kunnen uitproberen. Maar bij 3 modellen en 3 verschillende locaties zag ik echter geen optie om nog van kostuums te wisselen.

Ik denk dat je makkelijk 1 uur per locatie per persoon per kostuum kan rekenen. Dus te veel mensen, te veel locaties of te veel kostuums = te veel problemen.

1 model in meerdere locaties en meerdere kostuums past prima binnen 1 dag.

Meerdere mensen betekent of groepsfoto’s of toch minder locaties en minder kostuums.

Tijdens de shoot – the show must go on

Cosplay fotoshoot tip 9: De eerste 100 foto’s zijn niet goed

DSC03820-pp-victorian-web

100 is een overdrijving maar de eerste foto’s zijn gewoon slecht. Als je dit accepteert komt het goed.

Je stapt zo maar koud in. Jouw modellen mogelijk ook. Misschien hebben ze al wat fotoshoot ervaring maar misschien is het hun eerste keer. Dan kan het best moeilijk zijn om in the zone te komen en lekker poseren. Nee, dan krijg je wat neppe glimlach á la oma staatsiefoto.

Neem je tijd om zowel zelf als je model te ontspannen en in de flow te komen.

Cosplay fotoshoot tip 10: Het achtergrondverhaal helpt iedereen

DSC03868-pp-victorian-web

Dit is iets wat ik heb zelf bedacht tijdens een fotoshoot. Het moet best ongemakkelijk voelen om in zo’n kostuum rond te lopen en nog “bijpassende” dingen doen – zoals boogschieten of keihard schreeuwen. Je doet het niet zo maar. En als je het zo maar doet, komt het best nep over. Ik merkte dat ik ook snel door mijn posen heen ging zonder echt tevreden te zijn met de resultaten…

Dan had ik een idee om wat context te geven aan de situatie. “Je bent een dame en dit is jouw landgoed, je wandelt”. “Loopt een dame zo?” “Je moet je energie opladen van de Aard, hoe zal je dat doen?” “Je loopt door het bos en je weet dat er orks hier rond lopen. Je hoort iets achter je!”

Dat werkte wel! Bedenk een situatie die bij je cosplay hoort en dan probeer die na te spelen. De posen komen van zelf! De gezichtsuitdrukkingen komen van zelf! En het lijkt spontaan 🙂 terwijl het al 10 poging tot was 😉

Daarna begon ik mijn modellen te vragen voor hun achtergrond verhaal. Dit gaat werken als ze zulke verhaal kunnen bedenken. Anders… it’s up to you!

Cosplay fotoshoot tip 10: Communiceer met elkaar

Jij, als fotografe, ziet hoe je model er uitziet door de lens. Als er iets niet klopt, denk aan haar, jurk, een hoed die scheef staat, moet je het zien en aangeven. Staat je model niet helemaal hoe jij het wilt, vertel het of laat zie wat je bedoelt.

Het zelfde geldt voor de model. Wees open voor wat je model aangeeft. Niet iedereen is even comfortabel met bepaalde dingen, zoals keihard schreeuwen in het openbaar 🙂

Nog iets anders is complimenten geven. Tijdens het schieten. “Ja, zo zit je perfect! Heel mooi” Jij kijkt de foto’s terug en ik weet dat dit ook een persoonlijke voorkeur kan zijn om de foto’s op de camera aan je model niet te laten zien. Maar dat helpt ze wel. Als ze zien dat wat je van hun vraag goede resultaten oplevert, gaan ze je ook meer vertrouwen als je iets nog gekker vraagt.

Cosplay fotoshoot tip 11: Improviseer

Als het goed is, gaat bijna alles volgens de plan. Zag je dat? “Bijna” Het is niet mogelijk om alles tot en met klein details te voorzien. Schuur in panty, motregen op gekruld haar, heel hard wind of wegafsluiting kunnen wel wat irritatie opleveren. Dus plan is goed, maar afwijken van de plan is nog beter. Improviseer als het moet.

Dit geldt zowel voor organisatie als de foto’s zelf. Je kan niet 100 poses, achtergrondverhalen en beelden in je hoofd hebben zitten en vervolgens deze realiseren. Je gaat binnen met 5 en je begint te variëren en gebruiken wat de omgeving je aanbiedt. Een omgevallen boom… hmmm wat kan ik daarmee doen?… een bankje in een park… wat zal hier goed er uitzien?

En als je al iets hebt, probeer dan kleinere variaties. Verschillende standpunten, verschillende brandpunten, verschillende composities.

Cosplay fotoshoot tip 12: Als iets niet werkt, laat het los

Het kan ook nog gebeuren dat je een complete beeld in je hoofd hebt zitten. Je maakt een poging… en het werkt niet. Je probeert andere instellingen, andere standpunt. Maar het wil niet lukken. Misschien heb je niet de juiste gear, misschien mis je nog iets. Laat het los en ga verder of pas je visie aan. Blij niet hangen tot dat het “mogelijk” lukt.

Cosplay fotoshoot tip 13: Schiet, schiet, schiet… kijk terug en schiet nog meer

Tijdens zo’n sessie ga je ontzettend veel foto’s maken. Als je net begonnen bent met fotografie, gaat mogelijk helft direct de prullenbak in. Onscherp, verkeerd gekaderd, onder- of overbelicht… of model ogen dicht, fiets op de achtergrond of een plassende hond. Er zijn legio redenen waarom een foto niet geschikt kan zijn. Dan heb je nog de foto’s die technisch goed zijn, maar zijn gewoon dood saai.

Deels van deze problemen kan je voorkomen gewoon met ervaring, en deels kan je niet voorkomen.

Mijn advies is: schiet een paar foto’s – testfoto’s. Test je instellingen. Daarna schiet veel en controleer de hele batch. Je hoeft niet elke keer te kijken of een foto gelukt is. Op mijn camera heb ik de automatisch preview uitgezet. Ik schiet ca. 10 foto’s en ik kijk terug of iets goed lijkt te zijn. Zo ja, ga ik verder. Zo nee, ga ik dingen aanpassen en nog een keer schieten.

Het is mij meerdere keren gebeurd dat de foto perfect eruit zag op de camera preview maar op de laptop kon je van alles zien die verkeerd was. Tja… je kan overwegen je laptop mee te nemen en je camera ermee tetteren (verbinden) maar dat vreet je batterijen en je hebt nog een ding mee om te schouwen.

Mijn Sony a6000 kan verbonden worden met een smatphone of een tablet via Sony App. Zo kan je het op afstand bedienen maar ook gewoon de foto’s op wat groter scherm bekijken. Ik was zelfs van plan om de foto’s op mijn iPad te controleren, maar… de shoot ging best snel en ik denk dat dit zal onnodige distractie introduceren.

Cosplay fotoshoot tip 14: Herhaling is niet erg

Geen van de foto’s is zo in een keer gelukt. Persoonlijk vindt ik dat fotografie gaat niet altijd over dat ene moment. Bij zo’n fotoshot gaat mij om het eindresultaat en als het pas bij poging 10 lukt… so be it!

Cosplay fotoshoot tip 15: Wees klaar voor aansprak

DSC03909-pp-web

Is dit een vrijgezeligfeestje? of ten minsten – Wat zijn jullie hier aan het doen?

Ja, een camera, modellen in ongewone kostuums dat trekt aandacht. Mensen gaan vriendelijk vragen en mogelijk willen ze verder ook een babbeltje doen. Dus neem wat extra tijd hiervoor in je planning.

Cosplay fotoshoot tip 16: Dit is voor de lol

Don’t stress! Het is toch voor de lol. Zo wel voor jou als fotograaf als voor je modellen. Als iets niet werkt, ga gewoon verder en blijf niet hangen.

Cosplay fotoshoot tip 17: Achter de schermen is het ook waard om vast te leggen

DSC03924-pp-web

Ja, dat heb ik niet zo goed gedaan. Ik heb maar een paar foto’s van achter de schermen. Als je een afsprak heb met een paar mensen tegelijkertijd, vraag ze om ook foto’s te maken (en te delen). Zo ga je ook jezelf in actie zien. Zeker doen volgende keer.

En na de fotoshoot doe je ook nog wat

Cosplay fotoshoot tip 18: SOOC opsturen of toch niet?

Dat is maar de vraag. Ik heb de SOOC’s direct opgestuurd. In mijn geval verwerken duurt nog even en je modellen zijn ook gewoon nieuwsgierig naar de resultaten.

In feite heb ik alleen echt mislukte foto’s verwijderd en de rest (ja, inclusief herhalingen) opgestuurd.

Cosplay fotoshoot tip 19: De nabewerkingsvraagstuk

DSC03892-pp-victorian-web

Dit is weer zo’n dilemma van fotografen: hoe ver ga je met je nabewerking?

Sommigen vinden het ontbreken aan skill als je je foto’s veel nabewerkt. Anderen nemen SOOC’s en maken er iets onherkenbaars van. Ik zit zo in de midden…

Bij sommige type fotografie vind ik het niet nodig om veel nabewerking te doen, maar bij cosplay ga ik veel verder dan “de contrast een beetje corrigeren”. Andere ogenkleur? Ja, zeker. Vuur uit je hand? Tuurlijk, waarom niet? Als het maar het eindresultaat verbeterd.

Cosplay fotoshoot tip 20: De promotie en marketing van zaken is even belangrijk

En hoe kom je aan de volgende fotoshoot?

Gebruik wat je hebt, zet het op je Facebook, zet het in cosplay-groeppen, zet het op je Pinterest en Twitter en Instagram. Zet het op je website!

Vertel aan mensen dat je foto’s maakt, dat je dat gratis doet.

Vertel, vertel, vertel.

Spreek mensen aan tijdens cons en geef ze jouw “visitekaartje”. Dit hoeft geen echte te zijn, maar iets die je heb zelf in Word gemaakt en op je eigen printer afgedrukt.

Cosplay fotoshoot tip 21: Doe nog iets meer met je foto’s

Als je je foto’s echt goed vond, laat het ook aan anderen zien. Neem deel in een fotowedstrijd of maak er een album van.

Omdat je model-releases heb al geregeld, kan je de foto’s bijv. ook verkopen via stockfoto websites. Gaaf, hé?

Heb je ook je eerste fotoshoot achter de rug? Laat het weten wat je geleerd hebt in de comments!

Bewaren

Bewaren