Ik zit in de woonkamer bij mijn ouders thuis en we kijken familie foto’s. Niet zomaar foto’s ook, want het zijn foto’s die minimaal zo’n 100 jaar oud zijn. Ja, sepia en klein formaatje. Rare kapsels en rare mode. We proberen onze familie stamboom beter te begrijpen. Maar het is natuurlijk ook leuk om je opa op 3 jarige leeftijd te zien.

Heb je erover ooit nagedacht? Wat laat jij achter aan familiegeschiedenis. Welke foto’s zijn nou het meest belangrijk?

Ik zat hierover na te denken. Welke foto’s vind ik zelf belangrijk en welke zijn gewoon leuk. Welke foto’s wil ik echt hebben? Welke MOET ik echt hebben? En welke zijn ff leuk maar dragen niet echt iets bij onze familie en gezinsgeschiedenis? Natuurlijk als een fotograaf kijk ik er ook wat anders tegen. Welke foto’s zijn zodanig belangrijk dat je het aan een fotograaf wilt uitbesteden?

Er zijn maar 3 types foto’s in gezinsfotografie

Ik kwam tot een conclusie dat er maar 3 types foto’s zijn in gezinsfotografie. Soms is de grens wat vaag en soms is het heel duidelijk. Het gaat niet zozeer over de stijl of technische kwaliteit van de foto. Het gaat niet of het spontaan of geposeerd is. Het gaat over wat de foto echt is en hoe je de foto gebruikt. Zo heb ik dus 3 types kunnen onderscheiden:

  1. de tijdloze perfecte foto die een plek op de muur krijgt
  2. de grappige of de “perfect-plaatje” foto die je met anderen op een digitale manier deelt (bijv. facebook of familiewhatsapp groep)
  3. de foto die een vastlegging is van een echte plezierige/belangrijke event

De tijdloze foto op de muur

Foto’s die je op je muur wil hangen hebben een wat tijdloos karakter. Soms zijn dat foto’s die op een heel toevallig moment zijn genomen en soms heel bewust was er een fotosessie “iets voor op de muur”. Ze wijzen meestal niet naar een heel specifiek moment maar zijn juist tijdloos en plaatsloos. Want het gaat niet om die ene keer of die ene plek. Het gaat juist om de personen en relaties. Of die ene persoon en haar karakter. Het zijn foto’s die heel lang in een lijst staan zonder verouderd te raken.

De grappige of “perfect-plaatje” foto voor op de social media

Die zou je vast herkennen. Een grappig snapshotje van je kind dat volledig onder de pastasaus zit en “kijk we zijn in de dierentuin” foto’s vallen in dit categorie. We maken heeeeel veel van deze foto’s. Soms omdat een beeld zegt meer dan 1.000 woorden en soms om gewoon op te scheppen. Deze foto’s raken heel snel verouderd… de lifespan is zo’n paar uur… totdat ze ondergesneeuwd worden onder andere updates. Ik zou heel verbaasd zijn als een van deze foto’s op je muur zou komen te hangen.

De foto die een belangrijke gebeurtenis vastlegt

Sinterklaas komt net aan en je kind staat te wachten met een Pietenmuts aan. Of je kind blaast de kaarsjes uit van zijn verjaardagstaart. Een foto waar iedereen zit waarop ie maar kon vinden, gezellig tijdens een spontane BBQ op een camping ergens in Frankrijk. De foto van jullie toen jullie voor het eerste keer als echtgenoten kusten. Soms is het een mooi plaatje waar alle compositie elementen kloppen. En soms is het een korrelige foto waarop je niet echt veel details kan zien. Wat ze gemeen met elkaar hebben, is dat het totaal niet om de foto gaat, maar om de gelegenheid zelf. Die spanning in je kind toen de Sinterklaas aanmeerde. De gezelligheid van net ontmoette nieuwe vrienden en de emoties die een bruiloft met zich meebrengt. Dat zijn momenten die je wil onthouden… voor altijd.

Welke zijn nou belangrijk?

Da’s nou een goede vraag.

De foto aan de muur? Is het belangrijk? Ja, zeker. Het hangt aan de muur! Het is mogelijk zeer zichtbaar in je huis/woonkamer. Je hebt het laten afdrukken.

De grappige foto’s dan? Zijn die belangrijk? Ja, tuurlijk. Zouden die niet belangrijk zijn, zouden we ze niet nemen.

De vastleggende foto’s? Ja, die ook want die leggen onze geschiedenis juist vast. Dat zijn de foto’s waarin je overkleinkinderen het meeste interesse gaan hebben.

Zo kom ik er niet uit…

Vraag aan anderen als je het niet weet

Een tijdje terug heb ik een enquête uitgezet. De resultaten hebben mij een beetje verbaasd. Uit mijn enquête dus blijkt dat het meest belangrijke foto’s zijn de vastleggende foto’s… maar dat zijn toch niet de foto’s waarvoor je een fotograaf zou in hand nemen.

En jij wat denk je zelf? Wat zijn het meest belangrijke foto’s voor jouw gezin? Laat het weten in de comments!