Je hoeft geen professionele fotograaf te zijn of in te huren om mooie en waardevolle foto’s van je gezin te maken. Als je maar niet valt in de meest voorkomende fotografie valkuilen! Deze heb ik voor jou op een rijtje gezet. Het heeft mij een aantal jaren privé- en werkervaring gekost om deze allemaal te ontdekken en te leren ze te omzeilen. Hier zijn de 15 meest voorkomende fouten bij het fotograferen van kinderen en natuurlijk hoe je ze kan voorkomen!

1) Om mooie foto’s te maken heb je een goede camera nodig

Heb je het ook? Je kijkt naar al die mooie, perfecte foto’s op Pinterest of Instagram en je denkt “Dat moet een hele goede camera zijn geweest”. Ja, een goede camera helpt maar een camera is niet alles. Het gaat vooral om het weten hoe je je camera gebruikt en hoe je met de camera die je hebt, het beste een foto kan maken. In andere woorden: een goede fotograaf weet mooie foto’s te maken met zelfs een kinderspeelgoed cameraatje en een slechte fotograaf kan geen goede foto’s maken met de allerbeste en meest luxe camera.

Hoe leer je je camera kennen? Door te oefenen, door te lezen over de techniek, door te lezen over de compositie en nogmaals door te oefenen. Je hoeft geen fine art fotografie te maken, het gaat puur om een waardevolle en ware weergave van je kinderen. Het is dus zeker de tijdinvestering waard!

Wil je meer weten over de techniek en compositie? Kan ik je dit boek van Tony Northrup van harte aanraden!

2) Maar 1 foto maken

In de tijd van de film en rolletjes was er 1 rolletje per vakantie (bij ons thuis iig). Dus je kon je niet veroorloven om veel foto’s te maken. Elke foto moest raak zijn. Pas met opkomst van digitale fotografie kunnen we zoveel foto’s maken als we het zelf willen (lees totdat de ruimte op je smartphone of SD-card op is). Maak gebruik hiervan, want zeker in het geval van kinderen fotograferen, is de slagingskans voor een perfecte foto wat kleiner dan bij subjecten die minder snel bewegen. Maak dus een aantal verschillende foto’s. Het sleutelwoord hier is – verschillende, want je hebt niet veel aan 10 precies dezelfde foto’s. Dus varieer van standpunt, en hoogte. Wacht een beetje totdat de situatie gaat zich ontwikkelen…

 

3) Constant de aandacht van je kind naar je toe trekken

Als je om de 2 seconden iets zegt of wil dat je kind naar je kijkt, wordt het geen succes. Afhankelijk wat voor foto je wilt maken, zo moet je handelen. Dus wil je een spontane foto? Laat de kinderen hun gang gaan, sta aan de kant. Bij hoge uitzondering kan je de naam van je kind roepen of een vraag stellen over het spel, dan gaat hij/zij automatisch naar je kijken. Wil je iets meer georganiseerd? Zet alles klaar voordat je je kind erbij roept. Vertel dat dit een spelletje is. Laat ze gekke bekken trekken, omhoog kijken, omlaag kijken, en dan lachen! Je krijgt een mooie natuurlijke lach van een kind die rechtstreeks in de camera kijkt… en natuurlijk een aantal foto’s die direct in de prullenbak kunnen 😉

4) De instellingen volledig aan de camera overlaten

Kinderen kunnen wat lastig zijn om te fotograferen. Waarom? Omdat ze snel en soms willekeurig kunnen bewegen. Sommige camera’s hebben speciale “kinderfotografie” instellingen, als je die gaat gebruiken zal je hoogstwaarschijnlijk goed zitten. Maar een gewone “auto” zal meestal tot onscherpe foto’s leiden, zeker als je binnenshuis gaat fotograferen. Met smartphones is het net ook zo, als je een speciale app vindt om de instellingen van je camera volledig zelf te kunnen instellen gaat het vast ook wat beter. Wat zijn dus mijn voorschriften? Don’t sweat the iso! Liever een wat korreliger foto die scherp is, dan bewegingsonscherpte. Dus sluitertijd rond 1/300 of 1/500 s.

5) Van de voor jou comfortabele hoogte fotograferen

Je smartphone heeft een groothoek lens. Het betekent dat het dingen gaat vervormen. Je weet vast waarover ik het heb: grote hoofd en kleine beentjes… Om dit vervormingseffect te voorkomen en in het algemeen meer aansprekende foto’s te maken, houd je je camera op de ooghoogte van je kind. Ja, soms moet je in de modder gaan knielen maar het hoort erbij. Een optie voor wat meer gevorderden is nog lager te gaan fotograferen – dus op de grond gaan liggen en van onder de ooghoogte van je kind te fotograferen.

6) Van dezelfde standpunt fotograferen

Dit is gerelateerd aan de vorig punt. Je staat stil! Je zoekt geen nieuwe plekken om te staan. Als je je standpunt veranderd, vindt je mogelijk iets beters voor de achtergrond. Of misschien wordt de hele scene veel beter ontvangen. Sta nooit op dezelfde plek bij het fotograferen.

7) Niet opletten wat er op de achtergrond staat

Soms heb je geen keuze. De achtergrond is je gegeven maar soms kan je wel iets doen aan de rommel die achter je kind is. Opruimen behoort maar tot 1 van de opties, want je kan ook van een andere standpunt gaan fotograferen. Je kan ook van een andere hoogte gaan fotograferen. Veel rommel of storende elementen op de grond? Ga plat liggen en zo fotografeer je met een muur als de achtergrond. Veel rommel of storende elementen op de muur? Ga helemaal van boven af fotograferen, zo fotografeer je met de grond als achtergrond. Of ga ergens anders staan zodat je een andere muur te pakken hebt. Het meest belangrijke is om voor je gaat beginnen met foto’s maken, kijken wat je achtergrond is.

8) Foto’s maken die geen verhaal vertellen

Tegenwoordig maken we veel foto’s die letterlijk een snapshots van een moment zijn. Je gooit het in de familie app of op Facebook en over een paar momenten is het weer vergeten. Het probleem is, als je zulke foto’s bij elkaar brengt, is er geen verhaal, geen ontwikkeling, geen rode draad. Ze zijn willekeurig. Mogelijk grappig maar zeker niet waardevol. Wat zijn dus de waardevolle foto’s? Dat zijn foto’s die een verhaal vertellen. Dat zijn foto’s die een vastlegging zijn van een belangrijk of typisch moment. Dat zijn de foto’s die je gezinsgeschiedenis opbouwen. Een foto van je kind die kaarsje uitblaast tijdens zijn verjaardag is een belangrijke foto die een verhaal vertelt. Het was een speciaal moment! Een foto van je kind die van teen tot zijn oren onder de modder zit, kan een waardevolle foto zijn als zo’n situatie zich vaak voordoet. Maar als het eenmalig is… zonder verder impact op je gezin en je kind… dan tja, grappig voor op de familie app maar zou niet in mijn gezin fotoalbum komen.

Wil je meer weten hoe je waardevolle foto’s maakt en hoe je een verhaal met een foto vertelt? Lees dan dit boek van Tony Northrup.

9) Je foto’s niet nabewerken

Wat dacht je? Dat de foto’s die je op internet ziet zo maar uit de camera zijn uitgerold direct naar iemands harde schijf. Think again. De zogenaamde SOOC’s (Straight Out Of Camera) zijn een tussenproduct – net als negatief het was. Ik kan je garanderen dat elke fotograaf zijn foto’s nabewerkt. Ja, je kan iets vreselijks ervan maken of je foto’s wat verbeteren zodat het meer lijkt op wat je zag toen je de foto maakte. Je bewerkt je foto’s om misschien fouten in de instellingen fouten herstellen. Of je bewerkt ze om ze gewoon sprookjesachtiger te laten overkomen. Dit zijn je eigen foto’s en je eigen smaak.

Met welk programma kan je je foto’s het beste bewerken? Da’s nou een goede vraag. Ik gebruik Lightroom en ik ben zeer tevreden over dit programma. Er zijn veel boeken over het gebruik van Lightroom geschreven en dit boek van Tony Northrup kan ik je zeker aanraden.

10) Niet op de compositie letten

Zet je je kind altijd in het midden van je foto? Het is niet zo zeer dat dit zo’n fout is maar vaak werkt het beter als je hem juist niet in de midden van het kader zet maar op 1/3 ervan. De meest gebruikte compositie regel is de regel van derden. Zet de hulplijnen in je camera of smartphone aan en plaats belangrijke dingen aan de kruisingen van de hulplijnen. Bijv. bij een spelend kind hoofd op de kruising van de boven en linkse hulplijn en handjes met een speelgoed op de kruising van de onder en rechter hulplijn.

Wil je meer over compositie lezen? Dan is dit boek over compositie zeer interessant.

11) De kinderen volledig los laten gaan

Dus je wil die spontane foto’s! Maar na 1 uur van foto’s maken heb je nog steeds alleen achterhoofden te pakken. Het geheim van spontane foto’s is… een goede organisatie. Ja, die zag je niet aankomen. Het is vreselijk moeilijk om mooie, waardevolle foto’s te maken als je kinderen alle kanten weg rennen. Arrangeer een spel: Jongens! En nu gaan we een wedstrijdje doen! Hier is de start en hier is de finish. Ik tel af. Wat krijg je dan? Alle kinderen die naar je toelopen. En ze lopen spontaan. Misschien kijken ze naar de rest van de groep. Misschien kijken ze naar jou maar ze lopen naar jou toe en je krijgt veel kansen om leuke foto’s te maken. Andere optie is natuurlijk knutselen, hutten bouwen met auto’s spelen, stoepkrijten, bellen blazen… geef ze iets. Draai ze in hun spel zoals het jou het beste uitkomt en keep shooting!

12) Denken dat je maar een kans hebt

Die heb je vaak gehoord: je krijgt maar 1 kans met een fotografie. Dat kan zeker waar zijn. Als je de kus van de bruidspaar net na ringen uitwisseling mist, doen ze het echt niet nog een keer. Maar als kinderen iets geks aan het doen zijn en je presenteert het als een spelletje. Ja, hoor! Je krijgt 10 kansen… Weer het geheim hier is: maak er een spelletje van.

13) Je foto’s niet afdrukken

Dus je hebt veel uren geïnvesteerd om te leren fotograferen. Misschien zelfs geld geïnvesteerd om een camera te kopen. Daarna nog uren lang foto’s gemaakt… en nog urenlang die geselecteerd en nabewerkt en dan… blijven ze op je harde schijf liggen digitale stof te vangen. Zonde! Maak er iets van… zelfs als het een afdrukje is van je thuis of kantoor printer. Geniet van het moment waar de foto voor staat. Laat je foto’s in grotere formaten afdrukken op papier of misschien laat je het op hout of aluminium afdrukken. Maak een foto album van het jaar om je gezinsgeschiedenis zo vast te leggen. Je kan zelf allerlei producten met foto’s laten bedrukken – smartphone hoesje, kopjes, verjaardagskalender – you name it. Maar neem nog die extra tijd om dit te doen.

14) Je foto’s niet goed bewaren

Ik heb het over zowel de papieren versies als de digitale versies. Papier is kwetsbaar. Kan niet nat worden en bij slechte kwaliteit gaat verkleuren. Maar denk niet dat je digitale foto’s zo veilig zijn. Opslaan in 1 plek is een zeer kwetsbare manier van dingen bewaren. Je laptop kan van ene naar de andere dag kapot zijn. Zet liever je waardevolle foto’s in de cloud bijv. bij Stack of Google Drive. Je kan ze nog steeds makkelijk terugvinden en bewerken en de kans dat je ze kwijt bent is aanzienlijk kleiner. Andere probleem is de juiste foto’s niet kunnen vinden. Had je het ook? Dat je eerst een paar honderd GB aan bestanden moet doorbladeren voordat je de juiste foto vind? Ja, ik had dat dus best vaak. En daarna heb ik Lightroom gekocht en nu is het maar nog consequent taggen 🙂

15) Je foto’s niet verwijderen

Niet alle natuurlijk! alleen die foto’s die niet “de beste” zijn. Tijdens een sessie met een klant maak ik zo’n 200 a 250 foto’s. Meestal zijn een paar “zwaar mislukt” – iemand kijkt net scheef of de foto is gewoon niet interessant. Die zijn makkelijk te spotten en gaan direct de prullenbak in – zonder sentiment. Dit is rommel die mij GB’s kost. Meeste foto’s zijn dus goed… maar niet goed genoeg om te bewaren. Ja je hoorde me goed! Weg ermee. Er zijn 10 tot 20 foto’s waarop ik echt trots ben. Die echt perfect zijn. Die en die alleen blijven. Ja, het kost tijd om de foto’s te selecteren maar dan hoef je geen TB’s aan opslag te hebben om “niet bijzondere” foto’s te houden.

Maak je deze fouten ook zelf? Of ben ik misschien een fout vergeten? Laat het weten in de comments!